04.08.2023

Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza


Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

Kategoria: General
Napisał: admin

Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza

Hiromi Okuyama Akira Tominaga Satoshi Fukuoka Takahiro Taguchi Yutaka Kusumoto Shiro Ono
Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.

Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth

Spirulina platensis to Gram-ujemna sinica (niebiesko-zielona alga*) o zdolnościach do tlenowej fotosyntezy. Od czasów cywilizacji Azteków w Meksyku organizmy te były szeroko wykorzystywane jako suplementy diety ze względu na ich walory odżywcze oraz były stosowane dla ich właściwości terapeutycznych. Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny nie są toksyczne w odróżnieniu od np. lipopolisacharydów z Salmonella abortus, ale ich wpływ na produkcję cytokin lub aktywność przeciwnowotworową nie był dotychczas bliżej zbadany. Dlatego bardzo interesujące byłoby zbadanie, w jaki sposób lipopolisacharydy ze spiruliny platensis wpływają na wzrost guza i wytwarzanie cytokin zapalnych in vivo.

W badaniach przeprowadzonych na modelu mysim wykazano, że leczenie lipopolisacharydami ze spiruliny zwiększyło poziomy interferonu gamma (IFN-γ) w surowicy we wczesnych stadiach rozwoju nowotworu i obniżyło poziomy interleukin 17 i 23 w surowicy w późniejszych stadiach. Lipopolisacharydy ze spiruliny indukowały również wytwarzanie IL-12 w sposób zależny od limfocytów T CD4, oraz indukowały wytwarzanie IFN-γ głównie przez limfocyty T CD4.

W podsumowaniu autorzy stwierdzają: lipopolisacharydy ze spiruliny hamowały wzrost guza poprzez obniżanie poziomu IL-17/IL-23 w surowicy z jednoczesną indukcją IFN-γ przez receptory TLR4. Ponadto lipopolisacharydy ze spiruliny wykazywały ograniczoną indukcję lub brak indukcji IL-6 i IL-23 oraz zmieniały środowisko cytokin w organizmie gospodarza z nowotworem z typu Th17 na Th1. W ten sposób potwierdziliśmy znaczenie równowagi między poziomami IFN-γ i IL-17/IL-23 w regulacji wzrostu guza. Warto zauważyć, że lipopolisacharydy ze spiruliny były w stanie zahamować spontaniczny rozwój guzów sutka. Nasze wyniki dostarczają nowych informacji na temat wykorzystania immunomodulatorów działających poprzez receptory TLR w immunoterapii raka.


* Sinice Arthrospira platensis vel maxima, kiedyś były zaliczane do mikroalg, obecnie są zaliczane do prokariotycznych (tj. nie posiadających jądra komórkowego) cyjanobakterii. Spirulina to nazwa handlowa skoncentrowanych suszonych sinic Arthrospira platensis. Ze spiruliny uzyskuje się trzy rodzaje ekstraktów: ekstrakt proteinowy (czyli białkowy i właściwościach odżywczych), ekstrakt fikocyjaninowy (barwnikowy) oraz ekstrakt lipopolisacharydowy (o właściwościach immunomodulujących).

Okuyama H, Tominaga A, Fukuoka S et al. Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth in a Toll-like receptor 4-dependent manner by altering the cytokine milieu from interleukin-17/interleukin-23 to interferon-γ Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.


Wybrane tematy związane z odpornością

Jesienna epidemia

COVID-19

Opryszczka

Osiem kroków do dobrej odporności dziecka

Grypa


Jak się chronić?

Są dwa podstawowe kierunki działania: (1) wytwarzanie odporności (nieswoistej) wrodzonej, która stanowi "system wczesnego reagowania" i jest niezbędna dla wytworzenia (2) odporności (swoistej) adaptacyjnej przede wszystkim poprzez przeprowadzanie szczepień ochronnych. Jak dbać o odporność? Przeczytaj więcej w zakładce → Mądre wzmacnianie odporności

Budowa układu odporności

Układ odporności to system komórek, tkanek i narządów, które działają wspólnie aby chronić (bronić) nasz organizm przed "obcymi" najeźdźcami.....

Jak działa odporność

Jest jednym z najbardziej fascynujących wynalazków natury. Z łatwością chroni nas przez miliardami bakterii, wirusów czy patogenów. Nie dostrzegamy, że układ odporności...

Niedobory odporności

Niedobory odporności to zaburzenia układu odpornościowego, które charakteryzują się zmniejszoną zdolnością lub jej brakiem do...

Jak dbać o odporność?

Jeśli nie mamy do czynienia chorobą układu odporności, to wystarcza zwykle stosowanie kilku prostych...

Aktualności

Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła do stosowania terapię genową w leczeniu ciężkiego złożonego niedoboru odporności w wyniku niedoboru deaminazy adezynowej (ADA-SCID), będącego skutkiem mutacji genetycznej - informuje New Scientist. O terapii genowej, czym jest i o jej perespektywach, można przeczytać na portalu laboratoria.net

limfocyty
08.08.2023

Źródło: Nutrients Autorzy: van Steenwijk H, Bast, A and de Boer A.

Beta-glukany pochodzące grzybów to bioaktywne związki polisacharydowe o długim łańcuchu, nie rozpuszczalne w wodzie i o właściwościach immunomodulujących. Poznanie działania i funkcji beta-glukanów, które od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie, rozwija się dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym.

04.08.2023

Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

26.07.2023

Źródło: BBC Health, Autor: Michelle Roberts

Naukowcy twierdzą, że od czasu COVID nastąpił niezwykły wzrost liczby dzieci i nastolatków na całym świecie, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1. Hipoteza głosi, że narażenie na niektóre zarazki w dzieciństwie może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed cukrzycą. Blokady i dystans fizyczny podczas COVID oznaczały, że wiele dzieci nie miało wystarczającej ekspozycji na zarazki i straciło tę dodatkową ochronę.