Ekstrakt spiruliny w zakażeniu wirusem grypy H1N1


Badania w USA

Grypa to poważna wirusowa choroba zakaźna, często mylona z innymi, znacznie łagodniejszymi, zakażeniami układu oddechowego wywołanych: rhinowirusami, wirusami RS i wirusami paragrypy, a u dzieci adenowirusami.

Grypa wywołana przez wirus H1N1 miała charakter gigantycznej pandemii* w latach 1918 - 1919 tzw. hiszpanka oraz pandemii w 2009 tzw. meksykanka, w wyniku której zmarło ponad 100 tys. osób. Inne wielkie pandemie grypy to wywołana wirusemm H2N2 w 1959 roku tzw. grypa azjatycka oraz grypa wywołana wirusem H3N2 w 1970 roku tzw. Hongkong.

Zespół wybitnych naukowców z USA, Danii i Szwecji przebadał ekstrakt z alg Spirulina platensis pod kątem wpływu na infekcję grypy wywołanej przez wirus N1H1. Stwierdzono, że zmniejsza on ryzyko grypy, zaś w przypadku jej wystąpienia skraca i łagodzi jej przebieg oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. Naukowcy przebadali immulinę, preparat zawierający specjalny ekstrakt mikroalg. Badania przeprowadzono na wiodących uczelniach medycznych w USA oraz w Europie.

Profesor Gus Kousoulas, wirusolog i dyrektor centrum badań nad chorobami zakaźnymi Uniwersytetu Stanowego w Luizjanie, który koordynował badania, podsumowuje ich wyniki: "Badany przez nas specjalny ekstrakt z mikroalg Spirulina platensis nie tylko łagodzi objawy grypy oraz przeciwdziała wystąpieniu powikłań pogrypowych. Ten bioaktywny kompleks zwiększa odporność na grypę wywołaną wirusem H1N1".

Profesor Martin Schalling, dyrektor Centrum Medycyny Molekularnej, Instytutu Karolinska w Sztokholmie stwierdza: "Nasze badania ekstraktu mikroalg Spirulina platensis wykazały, iż działa on bardzo korzystnie w wyzwalaniu właściwej odpowiedzi organizmu na zakażenie wirusem grypy H1N1".


* pandemia – epidemia choroby zakaźnej w różnych środowiskach, na dużym obszarze – różnych kontynentach w tym samym czasie.


Badania na Taiwanie

Dobrze tolerowany ekstrakt Spiruliny hamuje replikację wirusa grypy i zmniejsza śmiertelność spowodowaną wirusem

Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality

Autor: Chen Yi-Husiang, Chang Gi-Kung i inni, College of Medicine, Chang Gung University, Taoyuan, Taiwan, Republic of China

Influenza is one of the most common human respiratory diseases, and represents a serious public health concern. However, the high mutability of influenza viruses has hampered vaccine development, and resistant strains to existing anti-viral drugs have also emerged. Novel anti-influenza therapies are urgently needed, and in this study, we describe the anti-viral properties of a Spirulina (Arthrospira platensis) cold water extract. Anti-viral effects have previously been reported for extracts and specific substances derived from Spirulina, and here we show that this Spirulina cold water extract has low cellular toxicity, and is well-tolerated in animal models at one dose as high as 5,000 mg/kg, or 3,000 mg/kg/day for 14 successive days. Anti-flu efficacy studies revealed that the Spirulina extract inhibited viral plaque formation in a broad range of influenza viruses, including oseltamivir-resistant strains. Spirulina extract was found to act at an early stage of infection to reduce virus yields in cells and improve survival in influenza-infected mice, with inhibition of influenza hemagglutination identified as one of the mechanisms involved. Together, these results suggest that the cold water extract of Spirulina might serve as a safe and effective therapeutic agent to manage influenza outbreaks, and further clinical investigation may be warranted.

Jeśli chcesz zapoznać się z → całym artykułem język angielski



Wybrane streszczenia publikacji spirulina a wirus grypy oraz inne wirusy → spirulina kontra wirusy grypy (plik pdf w języku angielskim)

Wybrane z serwisu MEDLINE abstrakty publikacji z badań nad spiruliną → spirulina medical research (plik pdf w języku angielskim, 528 stron, 2,2 MB)


Jesienna epidemia

COVID-19

Opryszczka

Osiem kroków do dobrej odporności dziecka

Grypa


Budowa układu odporności

Jak działa odporność?

Niedobory odporności

Jak dbać o odporność?

Aktualności

Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła do stosowania terapię genową w leczeniu ciężkiego złożonego niedoboru odporności w wyniku niedoboru deaminazy adezynowej (ADA-SCID), będącego skutkiem mutacji genetycznej - informuje New Scientist. O terapii genowej, czym jest i o jej perspektywach, można przeczytać na portalu laboratoria.net

08.08.2023

Źródło: Nutrients Autorzy: van Steenwijk H, Bast, A and de Boer A.

Beta-glukany pochodzące grzybów to bioaktywne związki polisacharydowe o długim łańcuchu, nie rozpuszczalne w wodzie i o właściwościach immunomodulujących. Poznanie działania i funkcji beta-glukanów, które od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie, rozwija się dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym.

04.08.2023

Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

26.07.2023

Źródło: BBC Health, Autor: Michelle Roberts

Naukowcy twierdzą, że od czasu COVID nastąpił niezwykły wzrost liczby dzieci i nastolatków na całym świecie, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1. Hipoteza głosi, że narażenie na niektóre zarazki w dzieciństwie może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed cukrzycą. Blokady i dystans fizyczny podczas COVID oznaczały, że wiele dzieci nie miało wystarczającej ekspozycji na zarazki i straciło tę dodatkową ochronę.