Immunno-suplementy sa to suplementy diety o działaniu wspierającym układ odporności i działaniu immunomodulującym*. Na rynku jest bardzo dużo produktów, którym jest przypisana rola wzmacniania odporności. Jest wśród nich dużo wartościowych produktów, ale też są produkty o wątpliwym działaniu, a nawet takie, które w ogóle nie działają na układ odporności. Poniżej chcemy omówić najważniejsze grupy immuno-suplementów.
*Immunomodulacja to proces stymulacji systemu immunologicznego za pomocą różnorodnych substancji, zwanych immunomodulatorami, mający na celu regulowanie odpowiedzi odpornościowej organizmu na infekcje o rozmaitej etiologii. Poprzez immunomodulację rozumie się wzmacnianie odporności oraz czynności samonaprawczych organizmu, ale także ich osłabienie (immunosupresja) w razie nadmiernej reakcji immunologicznej.
Witaminy
Witaminy nie mają bezpośredniego wpływu na układ odporności, ale są niezbędne, aby układ odporności funkcjonował prawidłowo. Szczególną rolę we wspieraniu odporności odgrywają witaminy C i D.
Witamina C
Niedobór witaminy C wpływa negatywnie na naszą odporność. Witamina C spełnia w organizmie szereg istotnych funkcji. Najbardziej znaną funkcją, jaką pełni witamina C, jest wzmacnianie odporności organizmu. Jednak kwas askorbinowy to dużo więcej niż tylko odporność.
O witaminie C można przeczytać w interesującym artykule → "O witaminie C obiektywnie"
Witamina D3
Niedobór witaminy D3 wpływa negatywnie na naszą odporność. Trzeba zauważyć, że w naszym klimacie (mała ilość światła słonecznego zwłaszcza w okresie jesień - zima - wczesna wiosna, który trwa u as blisko pół roku) i przy naszej typowej diecie (małe spożycie ryb morskich) często dochodzi do niedoborów witaminy D.
Niedobór witaminy D nie tylko wpływa na zwiększone ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. Ma również wpływ na nasze ogólne samopoczucie i skłonność do infekcji – okazuje się, że optymalny poziom witaminy D ma wpływ na produkcję zespołów białkowych działających bakteriobójczo i antywirusowo – oznacza to, że nasz organizm jest w na tyle dobrej kondycji, że sam jest w stanie uchronić się przed wieloma chorobami.
Witamina D* to tak naprawdę pro-hormon steroidowy, który jest przede wszystkim niezbędny dla gospodarki wapniem i zdrowia kości. Pod wpływem światła słonecznego przechodzi ona pre-witaminę a następnie w postać aktywną 1α,25-dihydroksycholekalcyferol. Trzeba pamiętać, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może się kumulować w organizmie.
*Witamina D składa się z 2 równoważnych biologicznie form – pre-witaminy D2 otrzymywanej z produktów roślinnych i pre-witaminy D3 – powstałej w trakcie ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych i spożywania tłustych ryb.
Mikroelementy
Cynk i selen są tymi mikroelementami, które są niezbędne dla dobrego działania układu odporności. Cynk jest ilościowo drugim (po żelazie) mikroelementem obecnym w naszym organizmie. Znajduje się w każdej komórce. Cynk jest niezbędny do prawidłowego działania ponad 300 enzymów, m. in. do syntezy kwasów nukleinowych (DNA, RNA), różnych białek, hormonów. Jony cynku biorą udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i procesach detoksykacyjnych. Selen wchodzi w skład dwóch ważnych aminokwasów: selenometioniny oraz selenocysteiny. Poza tym odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed procesami oksydacyjnymi.
Cynk a odporność
Cynk wpływa na funkcjonowanie układ immunologicznego. Jest to oddziaływanie złożone. Cynk indukuje adhezję monocytów do śródbłonka, co nasila odpowiedź immunologiczną. Niedobór cynku zmniejsza chemotaksję neutrofili, upośledza fagocytozę z udziałem makrofagów oraz zaburza proces generowania reaktywnych form tlenu. Cynk jest niezbędny do interakcji między receptorem p581 na komórkach NK2 a cząsteczkami głównego kompleksu MHC-I3 na komórkach docelowych, co w rezultacie hamuje cytotoksyczną aktywność komórek NK. Cynk wpływa na procesy proliferacji komórek w układzie immunologicznym.
Selen a odporność
Jest udowodnione, ze niedobór selenu wpływa niekorzystnie na układ odporności, zaś podawanie selenu wspiera układ odporności. Selen wpływa pozytywnie na funkcję limfocytów B i T oraz makrofagi. Limfocyty w przypadku niedoboru selenu wykazują mniejszą zdolność do proliferacji w odpowiedzi na mitogen, zaś makrofagi, w wyniku niedoboru selenu, wykazują mniejszą zdolność do produkcji LTB4*, który jest niezbędny do chemotaksji neutrofilów. Suplementacja selenem może usprawnić te procesy.
Oleje rybne
Olej z wątroby rekina był od setek lat stosowany w leczeniu rozmaitych schorzeń w tradycyjnej medycynie skandynawskiej. Bazowało to na spostrzeżeniu, że rekiny rzadko chorowały na guzy nowotworowe i były odporne na infekcje. To spostrzeżenie oraz korzystne działanie oleju z wątroby rekina zaowocowało współcześnie szeregiem badań i zidentyfikowano składniki aktywne oleju - są to alkiloglicerole i skwalen.
Alkiloglicerole i skwalen
Olej z rekina jest jednym z najbogatszych źródeł alkilogliceroli w przyrodzie. Zależnie od gatunku, występuje 30-90% alkilogliceroli czyli czyli eterów lipidowych o dużej aktywności biologicznej. Najwięcej mają "archaiczna" ryba chrzęstno-szkieletowa chimera (Chimaera monstrosa). Alkiloglicerole występują w bardzo niewielkiej ilości w mleku człowieka oraz w układzie krwiotwórczym człowieka. Łatwo są wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Alkiloglicrole nasilają stres oksydacyjny, szczególnie w pobliżu błon komórek nowotworowych. Oddziałują w ten sposób na komórki nowotworowe, bakteryjne i grzybowe. Stąd wynikają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze alkilogliceroli. Udowodniono, że alkiloglicerole hamują rozwój bakterii z rodzaju Corynebacterium, Staphylococcus, Streptococcus i Diplococcus. Fungistatycznie i grzybobójczo działają wobec rodzajów: Epidermatophyton, Microsporium, Trichophyton. Olej z rekina posiada też właściwości odtruwające; przyspiesza eliminację rtęci z ustroju.
Alkiloglicerole prowadzą do powstawania wolnych rodników i nadtlenków lipidów w błonie komórkowej, co powoduje zwiększoną przepuszczalność i rozpad biomembran. Podnoszą poziom czynnika martwiczego nowotworów TNF (alfa), w rezultacie wyzwalają apoptozę* komórek nowotworowych.
Preparaty zwierające olej z wątroby rekina należy ostrożnie stosować w przypadku uszkodzenia wątroby. Nie należy łączyć ich podawania w jednym czasie z preparatami ziołowymi, które mają składniki eliminujące wolne rodniki.>
*Apoptoza to naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym. Dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki.
Wielocukry (polisacharydy)
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) – zawiera arabinogalaktan – polisacharyd o działaniu wspierającym odporność.
Otręby ryżowe – źródło polisacharydów – MGN-3 (arabinoksylany) – wspierających odporność – prepart Bi.Bran.
Aloes barbadoski (Aloe barbadiensis) i aloes zwyczajny (Aloe vera) – zawierają acemannan i aleorydy – polisacharydy występujące w liściach aloesu, wspierające odporność.
Pelargonia afrykańska (Pelargonium sinoides) – zawiera glikozydy, katechiny i galokatechiny wspierające odporność.
Żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolius) – zawiera ginsenozydy (saponiny trójterpenowe) i glikozydy
Wrośniak różnobarwny (Coriolus versicolor) – zawiera polisacharyd K, który jest w składzie produktów wspierających odporność.