Immuno-suplementy

08.08.2023

Immunomodulujące działanie beta-glukanów pochodzących z grzybów


Źródło: Nutrients Autorzy: van Steenwijk H, Bast, A and de Boer A.

Beta-glukany pochodzące grzybów to bioaktywne związki polisacharydowe o długim łańcuchu, nie rozpuszczalne w wodzie i o właściwościach immunomodulujących. Poznanie działania i funkcji beta-glukanów, które od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie, rozwija się dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym.

Kategoria: General
Napisał: admin

Immunomodulating Effects of Fungal Beta-Glucans: From Traditional Use to Medicine

W przeglądzie tym zwrócono uwagę na potencjalne zastosowanie immunomodulacyjne beta-glukanów pochodzących z grzybów – stosowanych od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej – w żywieniu i medycynie. Z tego przeglądu można wywnioskować, że glukany grzybowe mogą odgrywać obiecującą rolę w obu perspektywach i że istnieją możliwości zastosowania medycyny tradycyjnej w immunologię zarówno w produktach leczniczych, jak i żywności. W zależności od dawki, postaci użytkowej, skuteczności, profilu bezpieczeństwa i drogi podania, działanie immunomodulujące, jakiego można oczekiwać od beta-glukanów grzybowych, można uznać za działanie farmaceutyczne (leczenie lub wyleczenie choroby) lub za działanie zdrowotne pochodzące z żywności, koncentrując się na zapobieganiu negatywnym skutkom zdrowotnym.

W Europie oświadczenia dotyczące korzyści zdrowotnych są ściśle regulowane, a EFSA dokonuje przeglądu dowodów naukowych potwierdzających domniemane stwierdzenia dotyczące skutków zdrowotnych. Jak wykazano w niniejszym artykule, wszystkie wnioski o oświadczenia zdrowotne związane ze stymulacją układu odpornościowego i obroną przed mikroorganizmami chorobotwórczymi zostały dotychczas odrzucone. Ponieważ EFSA zatwierdziła oświadczenia immunologiczne tylko dla sześciu witamin i czterech niezbędnych pierwiastków śladowych, można jedynie spekulować, że pokusa dodawania tych składników do produktów rośnie, zamiast stymulować badania nad innowacyjną żywnością. Porównując bazę dowodową domniemanych skutków zdrowotnych suplementów beta-glukanu z grzybów z wytycznymi dotyczącymi oświadczeń zdrowotnych wspomagających odporność, ale co ważniejsze, z wytycznymi dotyczącymi uzasadnienia stymulacji układu odpornościowego i obrony przed patogenami przez produkty spożywcze, wykazano, że glukany grzybowe może odgrywać rolę we wspieraniu i utrzymaniu zdrowia, a tym samym może być postrzegana jako dobra prozdrowotna substancja pochodząca z pożywienia – co może oznaczać, że taki efekt można również twierdzić, jeśli zostanie zatwierdzony.

Oprócz tych zmian związanych z zastosowaniami żywieniowymi suplementów zawierających beta-glukan, beta-glukany mogą również zająć nowe miejsce w zachodniej medycynie, ponieważ koncepcja wytrenowanej odporności jest stosunkowo nowa i nie została zbadana w większym stopniu. Nowe odkrycia i postępy w zakresie wytrenowanej odporności mogą prowadzić do możliwego zastosowania grzybowych beta-glukanów jako nieswoistych immunostymulantów w zachodniej medycynie. Ze względu na doświadczenia z medycyny azjatyckiej i stosunkowo korzystny profil bezpieczeństwa, lentinan (i.v.) mógłby potencjalnie być odpowiednim glukanem grzybowym w tej nowej dziedzinie odporności. Jednak aby lek mógł zostać uznany za lek w Europie, należy najpierw przeprowadzić dodatkowe (przedkliniczne) badania bezpieczeństwa. Preparat Imprime PGG, który obecnie przechodzi przez etapy opracowywania leku, to kolejny grzybowy beta-glukan warty zbadania. Wreszcie, biorąc pod uwagę różne sposoby oczyszczania i przetwarzania beta-glukanów, jednym z największych wyzwań pozostaje standaryzacja i właściwa charakterystyka samych związków aktywnych. Jednak dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym zdobywa się coraz więcej informacji na temat immunomodulujących beta-glukanów grzybów, które mają potencjalne zastosowania zarówno w żywności, jak i produktach farmaceutycznych.

Immunomodulating Effects of Fungal Beta-Glucans: From Traditional Use to Medicine Nutrients. 2021 Apr; 13(4): 1333. Published online 2021 Apr 17. doi: 10.3390/nu13041333

β-GLUKANY

β-glukany to wielkocząsteczkowe wielocukry czyli polisachardy występujace powszechnie w świecie roślinnym. Są jednym ze składników ściany komórkowej wielu roślin zwłaszcza zbóż i grzybów. β-glukany w zależności od pochodzenia mają różną budową i różne właściwości. Ogólnie można podzielić je na dwie główne grupy, które znalazły zastosowanie ze względu na swe istotne właściwości zdrowotne:

  • β-glukany rozpuszczalne pochodzące głównie ze zbóż (owies, jęczmień, żyto, itd) oraz
  • β-glukany nierozpuszczalne pochodzące głównie z grzybów (drożdże, boczniak, rozszczepka, itd)
  ■ Rozszczepka pospolita (Schizophyllum commune) zawiera schizophylan – substancję o właściwościach immunostymulujacych
  ■ Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) – zawiera β-glukany, wchodzi m.in. w skład wspomagającego odporność preparatu Reishi Max
  ■ Twardziak jadalny, shiitake (Lentinula edodes) – zawiera - β-glukan lentinan, wchodzi w skład preparatów wspomagających odporność

Grupa pierwsza wykazująca w swej budowie krótkie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→4), jest rozpuszczalna w wodzie. Ta grupa β-glukanów posiada wybitne właściwości wpływające na gospodarkę węglowodanowo-lipidową człowieka. Ich spożycie obniża/normalizuje poziomy lipidów (cholesterolu) i cukru we krwi.

Druga grupa wykazująca w swej budowie długie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→6), jest nierozpuszczalna w wodzie. Posiadają one właściwości immuno-modulujące. Ich spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu.

Te wielkocząsteczkowe β-1,3/1,6-D glukany są częstym składnikiem różnych preparatów immuno-modulujących stosowanych w różnych sytuacjach klinicznych. Szczególnie dużo β-1,3/1,6-D glukanów występuje w ścianie komórkowej drożdży piekarniczych (Saccharomyces Cerevisiae). Jest to najaktywniejsza immunologicznie frakcja z całej grupy β-glukanów. Jest ona złożona z cząsteczek D-glukozy połączonych w pozycji 1,3 i z łańcuchami bocznymi D-glukozy przyłączonymi w pozycji 1,6. Na rycinie obok przedstawiono budowę cząsteczki nierozpuszczalnego β-1,3/1,6-D glukanu, z długim łańcuchem, pochodzącym z drożdży piekarniczych.

Ekstrakt drożdży i β-glukany


Drożdże, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza, biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są polecane osobom starszym oraz młodzieży uczącej się. Poza tym zawierają duże ilości selenu, cynku i chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wspomaga pracę trzustki.

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.

βeta 1,3/1,6 D-glukan

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.


Spirulina i ekstrakt spiruliny


Spirulina to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych sinic z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.

EKSTRAKT SPIRULINY

Niedawno pojawił się naszych aptekach immuno-suplement zawierający ekstrakt spiruliny, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity).

Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.

Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce → Wzmacnianie odporności

Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*. W procesie wytwarzania jest sprawdzona i zapewniona stała aktywność każdej dawki preparatu. W taki sam sposób badana jest aktywność wielu leków np. insuliny, steroidów, czy antybiotyków.


* Ten ekstrakt spiruliny jest standaryzowany na jego zdolność do pobudzania układu odporności. Zapewniana jest aktywność 1.000 j. określanej własnym testem aktywacji monocytów. Ekstrakt posiada wyjątkową stabilność i w badaniach jego aktywność, w stanie praktycznie nie zmienionym, utrzymuje się przez 5 lat od daty produkcji.





Zobacz → ekstrakt spiruliny kontra wirus opryszczki


Zobacz → Ekstrakt spiruliny kontra wirus grypy H1N1



Budowa układu odporności

Jak działa odporność?

Niedobory odporności

Jak dbać o odporność?

Aktualności

Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła do stosowania terapię genową w leczeniu ciężkiego złożonego niedoboru odporności w wyniku niedoboru deaminazy adezynowej (ADA-SCID), będącego skutkiem mutacji genetycznej - informuje New Scientist. O terapii genowej, czym jest i o jej perspektywach, można przeczytać na portalu laboratoria.net

08.08.2023

Źródło: Nutrients Autorzy: van Steenwijk H, Bast, A and de Boer A.

Beta-glukany pochodzące grzybów to bioaktywne związki polisacharydowe o długim łańcuchu, nie rozpuszczalne w wodzie i o właściwościach immunomodulujących. Poznanie działania i funkcji beta-glukanów, które od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie, rozwija się dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym.

04.08.2023

Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

26.07.2023

Źródło: BBC Health, Autor: Michelle Roberts

Naukowcy twierdzą, że od czasu COVID nastąpił niezwykły wzrost liczby dzieci i nastolatków na całym świecie, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1. Hipoteza głosi, że narażenie na niektóre zarazki w dzieciństwie może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed cukrzycą. Blokady i dystans fizyczny podczas COVID oznaczały, że wiele dzieci nie miało wystarczającej ekspozycji na zarazki i straciło tę dodatkową ochronę.