Immuno-suplementy

04.08.2023

Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza


Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

Kategoria: General
Napisał: admin

Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza

Hiromi Okuyama Akira Tominaga Satoshi Fukuoka Takahiro Taguchi Yutaka Kusumoto Shiro Ono
Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.

Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth

Spirulina platensis to Gram-ujemna sinica (niebiesko-zielona alga*) o zdolnościach do tlenowej fotosyntezy. Od czasów cywilizacji Azteków w Meksyku organizmy te były szeroko wykorzystywane jako suplementy diety ze względu na ich walory odżywcze oraz były stosowane dla ich właściwości terapeutycznych. Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny nie są toksyczne w odróżnieniu od np. lipopolisacharydów z Salmonella abortus, ale ich wpływ na produkcję cytokin lub aktywność przeciwnowotworową nie był dotychczas bliżej zbadany. Dlatego bardzo interesujące byłoby zbadanie, w jaki sposób lipopolisacharydy ze spiruliny platensis wpływają na wzrost guza i wytwarzanie cytokin zapalnych in vivo.

W badaniach przeprowadzonych na modelu mysim wykazano, że leczenie lipopolisacharydami ze spiruliny zwiększyło poziomy interferonu gamma (IFN-γ) w surowicy we wczesnych stadiach rozwoju nowotworu i obniżyło poziomy interleukin 17 i 23 w surowicy w późniejszych stadiach. Lipopolisacharydy ze spiruliny indukowały również wytwarzanie IL-12 w sposób zależny od limfocytów T CD4, oraz indukowały wytwarzanie IFN-γ głównie przez limfocyty T CD4.

W podsumowaniu autorzy stwierdzają: lipopolisacharydy ze spiruliny hamowały wzrost guza poprzez obniżanie poziomu IL-17/IL-23 w surowicy z jednoczesną indukcją IFN-γ przez receptory TLR4. Ponadto lipopolisacharydy ze spiruliny wykazywały ograniczoną indukcję lub brak indukcji IL-6 i IL-23 oraz zmieniały środowisko cytokin w organizmie gospodarza z nowotworem z typu Th17 na Th1. W ten sposób potwierdziliśmy znaczenie równowagi między poziomami IFN-γ i IL-17/IL-23 w regulacji wzrostu guza. Warto zauważyć, że lipopolisacharydy ze spiruliny były w stanie zahamować spontaniczny rozwój guzów sutka. Nasze wyniki dostarczają nowych informacji na temat wykorzystania immunomodulatorów działających poprzez receptory TLR w immunoterapii raka.


* Sinice Arthrospira platensis vel maxima, kiedyś były zaliczane do mikroalg, obecnie są zaliczane do prokariotycznych (tj. nie posiadających jądra komórkowego) cyjanobakterii. Spirulina to nazwa handlowa skoncentrowanych suszonych sinic Arthrospira platensis. Ze spiruliny uzyskuje się trzy rodzaje ekstraktów: ekstrakt proteinowy (czyli białkowy i właściwościach odżywczych), ekstrakt fikocyjaninowy (barwnikowy) oraz ekstrakt lipopolisacharydowy (o właściwościach immunomodulujących).

Okuyama H, Tominaga A, Fukuoka S et al. Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth in a Toll-like receptor 4-dependent manner by altering the cytokine milieu from interleukin-17/interleukin-23 to interferon-γ Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.

β-GLUKANY

β-glukany to wielkocząsteczkowe wielocukry czyli polisachardy występujace powszechnie w świecie roślinnym. Są jednym ze składników ściany komórkowej wielu roślin zwłaszcza zbóż i grzybów. β-glukany w zależności od pochodzenia mają różną budową i różne właściwości. Ogólnie można podzielić je na dwie główne grupy, które znalazły zastosowanie ze względu na swe istotne właściwości zdrowotne:

  • β-glukany rozpuszczalne pochodzące głównie ze zbóż (owies, jęczmień, żyto, itd) oraz
  • β-glukany nierozpuszczalne pochodzące głównie z grzybów (drożdże, boczniak, rozszczepka, itd)
  ■ Rozszczepka pospolita (Schizophyllum commune) zawiera schizophylan – substancję o właściwościach immunostymulujacych
  ■ Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) – zawiera β-glukany, wchodzi m.in. w skład wspomagającego odporność preparatu Reishi Max
  ■ Twardziak jadalny, shiitake (Lentinula edodes) – zawiera - β-glukan lentinan, wchodzi w skład preparatów wspomagających odporność

Grupa pierwsza wykazująca w swej budowie krótkie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→4), jest rozpuszczalna w wodzie. Ta grupa β-glukanów posiada wybitne właściwości wpływające na gospodarkę węglowodanowo-lipidową człowieka. Ich spożycie obniża/normalizuje poziomy lipidów (cholesterolu) i cukru we krwi.

Druga grupa wykazująca w swej budowie długie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→6), jest nierozpuszczalna w wodzie. Posiadają one właściwości immuno-modulujące. Ich spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu.

Te wielkocząsteczkowe β-1,3/1,6-D glukany są częstym składnikiem różnych preparatów immuno-modulujących stosowanych w różnych sytuacjach klinicznych. Szczególnie dużo β-1,3/1,6-D glukanów występuje w ścianie komórkowej drożdży piekarniczych (Saccharomyces Cerevisiae). Jest to najaktywniejsza immunologicznie frakcja z całej grupy β-glukanów. Jest ona złożona z cząsteczek D-glukozy połączonych w pozycji 1,3 i z łańcuchami bocznymi D-glukozy przyłączonymi w pozycji 1,6. Na rycinie obok przedstawiono budowę cząsteczki nierozpuszczalnego β-1,3/1,6-D glukanu, z długim łańcuchem, pochodzącym z drożdży piekarniczych.

Ekstrakt drożdży i β-glukany


Drożdże, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza, biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są polecane osobom starszym oraz młodzieży uczącej się. Poza tym zawierają duże ilości selenu, cynku i chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wspomaga pracę trzustki.

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.

βeta 1,3/1,6 D-glukan

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.


Spirulina i ekstrakt spiruliny


Spirulina to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych sinic z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.

EKSTRAKT SPIRULINY

Niedawno pojawił się naszych aptekach immuno-suplement zawierający ekstrakt spiruliny, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity).

Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.

Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce → Wzmacnianie odporności

Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*. W procesie wytwarzania jest sprawdzona i zapewniona stała aktywność każdej dawki preparatu. W taki sam sposób badana jest aktywność wielu leków np. insuliny, steroidów, czy antybiotyków.


* Ten ekstrakt spiruliny jest standaryzowany na jego zdolność do pobudzania układu odporności. Zapewniana jest aktywność 1.000 j. określanej własnym testem aktywacji monocytów. Ekstrakt posiada wyjątkową stabilność i w badaniach jego aktywność, w stanie praktycznie nie zmienionym, utrzymuje się przez 5 lat od daty produkcji.





Zobacz → ekstrakt spiruliny kontra wirus opryszczki


Zobacz → Ekstrakt spiruliny kontra wirus grypy H1N1



Budowa układu odporności

Jak działa odporność?

Niedobory odporności

Jak dbać o odporność?

Aktualności

Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła do stosowania terapię genową w leczeniu ciężkiego złożonego niedoboru odporności w wyniku niedoboru deaminazy adezynowej (ADA-SCID), będącego skutkiem mutacji genetycznej - informuje New Scientist. O terapii genowej, czym jest i o jej perspektywach, można przeczytać na portalu laboratoria.net

08.08.2023

Źródło: Nutrients Autorzy: van Steenwijk H, Bast, A and de Boer A.

Beta-glukany pochodzące grzybów to bioaktywne związki polisacharydowe o długim łańcuchu, nie rozpuszczalne w wodzie i o właściwościach immunomodulujących. Poznanie działania i funkcji beta-glukanów, które od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie, rozwija się dzięki nowoczesnym metodom immunologicznym i biotechnologicznym.

04.08.2023

Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan

Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.

26.07.2023

Źródło: BBC Health, Autor: Michelle Roberts

Naukowcy twierdzą, że od czasu COVID nastąpił niezwykły wzrost liczby dzieci i nastolatków na całym świecie, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1. Hipoteza głosi, że narażenie na niektóre zarazki w dzieciństwie może pomóc w ochronie przed wieloma chorobami, w tym przed cukrzycą. Blokady i dystans fizyczny podczas COVID oznaczały, że wiele dzieci nie miało wystarczającej ekspozycji na zarazki i straciło tę dodatkową ochronę.