Ekstrakt spiruliny w zakażeniu wirusem grypy H1N1
Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza
Źródło: Oncology Reports; Autor: Hiromi Okuyama, z Laboratory of Immunology, Faculty of Pharmacy, Osaka Ohtani University, Tondabayashi, Osaka 584-8540, Japan
Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny (Arthrospira) hamują wzrost guza nowotworowego w sposób zależny od receptora TLR4 poprzez zmianę środowiska cytokin z interleukiny-17/interleukiny-23 na interferon-γ. Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym.
Lipopolisacharydy spiruliny hamują wzrost guza
Hiromi Okuyama Akira Tominaga Satoshi Fukuoka Takahiro Taguchi Yutaka Kusumoto Shiro Ono
Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.
Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth
Spirulina platensis to Gram-ujemna sinica (niebiesko-zielona alga*) o zdolnościach do tlenowej fotosyntezy. Od czasów cywilizacji Azteków w Meksyku organizmy te były szeroko wykorzystywane jako suplementy diety ze względu na ich walory odżywcze oraz były stosowane dla ich właściwości terapeutycznych. Lipopolisacharydy uzyskane ze spiruliny nie są toksyczne w odróżnieniu od np. lipopolisacharydów z Salmonella abortus, ale ich wpływ na produkcję cytokin lub aktywność przeciwnowotworową nie był dotychczas bliżej zbadany. Dlatego bardzo interesujące byłoby zbadanie, w jaki sposób lipopolisacharydy ze spiruliny platensis wpływają na wzrost guza i wytwarzanie cytokin zapalnych in vivo.
W badaniach przeprowadzonych na modelu mysim wykazano, że leczenie lipopolisacharydami ze spiruliny zwiększyło poziomy interferonu gamma (IFN-γ) w surowicy we wczesnych stadiach rozwoju nowotworu i obniżyło poziomy interleukin 17 i 23 w surowicy w późniejszych stadiach. Lipopolisacharydy ze spiruliny indukowały również wytwarzanie IL-12 w sposób zależny od limfocytów T CD4, oraz indukowały wytwarzanie IFN-γ głównie przez limfocyty T CD4.
W podsumowaniu autorzy stwierdzają: lipopolisacharydy ze spiruliny hamowały wzrost guza poprzez obniżanie poziomu IL-17/IL-23 w surowicy z jednoczesną indukcją IFN-γ przez receptory TLR4. Ponadto lipopolisacharydy ze spiruliny wykazywały ograniczoną indukcję lub brak indukcji IL-6 i IL-23 oraz zmieniały środowisko cytokin w organizmie gospodarza z nowotworem z typu Th17 na Th1. W ten sposób potwierdziliśmy znaczenie równowagi między poziomami IFN-γ i IL-17/IL-23 w regulacji wzrostu guza. Warto zauważyć, że lipopolisacharydy ze spiruliny były w stanie zahamować spontaniczny rozwój guzów sutka. Nasze wyniki dostarczają nowych informacji na temat wykorzystania immunomodulatorów działających poprzez receptory TLR w immunoterapii raka.
* Sinice Arthrospira platensis vel maxima, kiedyś były zaliczane do mikroalg, obecnie są zaliczane do prokariotycznych (tj. nie posiadających jądra komórkowego) cyjanobakterii. Spirulina to nazwa handlowa skoncentrowanych suszonych sinic Arthrospira platensis. Ze spiruliny uzyskuje się trzy rodzaje ekstraktów: ekstrakt proteinowy (czyli białkowy i właściwościach odżywczych), ekstrakt fikocyjaninowy (barwnikowy) oraz ekstrakt lipopolisacharydowy (o właściwościach immunomodulujących).
Okuyama H, Tominaga A, Fukuoka S et al. Spirulina lipopolysaccharides inhibit tumor growth in a Toll-like receptor 4-dependent manner by altering the cytokine milieu from interleukin-17/interleukin-23 to interferon-γ Oncology Reports; 2017 Feb; 37(2): 684–694.