Immuno-suplementy

29.05.2019

W pierwszym kwartale ponad 42 tys. odmów szczepień


Źródło: Medycyna Praktyczna Autor: Małgorzata Solecka

W ubiegłym roku zanotowano ponad 40 tysięcy odmów szczepień. Eksperci, komentując te dane, wyrażali ostrożny optymizm, bo w ostatnim kwartale roku niekorzystny trend wyraźnie wyhamował. Optymizm był jednak przedwczesny: w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku zanotowano już ponad 42 tysiące odmów szczepień.
Kategoria: General
Napisał: admin


Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Państwowy Zakład Higieny alarmują!

W pierwszym kwartale ponad 42 tys. odmów szczepień

W ubiegłym roku zanotowano ponad 40 tysięcy odmów szczepień. Eksperci, komentując te dane, wyrażali ostrożny optymizm, bo w ostatnim kwartale roku niekorzystny trend wyraźnie wyhamował. Optymizm był jednak przedwczesny: w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku zanotowano już ponad 42 tysiące odmów szczepień.

Fot. istockphoto.com/O_Lypa

– Jest po prostu źle – nie ukrywa dr Iwona Paradowska-Stankiewicz, konsultant krajowy ds. epidemiologii. Zwiększenie liczby odmów szczepień jest tym bardziej niezrozumiałe, że opinia publiczna cały czas jest informowana o zagrożeniu, jakie stwarza krążący w populacji wirus odry: od stycznia do połowy maja br. na odrę zachorowało już niemal 950 osób.

Eksperci kilka miesięcy temu byli niemal pewni, że przekazywane przez media informacje na temat ognisk odry przyczyniły się do zmniejszenia popularności postaw antyszczepionkowych. Pojawiły się nawet informacje, że do lekarzy zgłaszają się na szczepienie rodzice, którzy do tej pory konsekwentnie szczepień unikali. Te komentarze uzasadniały statystyki: w całym 2018 roku liczba przypadków uchylania się od obowiązkowych szczepień wyniosła ponad 40,3 tysiąca, ale 34 273 przypadki zanotowano w pierwszej połowie roku. W drugiej połowie roku (informacje na temat przypadków odry pojawiły się na przełomie października i listopada) takich przypadków było więc zdecydowanie mniej.

Jak narastała liczba odmów?
W 2010 roku odnotowano 3 437 odmów, w 2011 roku – 4 689, w 2012 roku – 5 340, a w 2013 roku – 7 248. Granica 10 tysięcy została przekroczona w 2014 roku (12 681). W 2017 roku odnotowano 30 090 odmów szczepień.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny pokazuje również, jak zwiększa się liczba przypadków uchylania się od obowiązkowych szczepień w przeliczeniu na 1000 osób w wieku 0–19 lat. Gdy w 2012 roku było to 0,7/1000, to dwa lata temu już 4,1/1000, w ubiegłym roku – 5,5/1000. Według danych na 31 marca 2019 roku wskaźnik ten wynosi 6/1000.

β-GLUKANY

β-glukany to wielkocząsteczkowe wielocukry czyli polisachardy występujace powszechnie w świecie roślinnym. Są jednym ze składników ściany komórkowej wielu roślin zwłaszcza zbóż i grzybów. β-glukany w zależności od pochodzenia mają różną budową i różne właściwości. Ogólnie można podzielić je na dwie główne grupy, które znalazły zastosowanie ze względu na swe istotne właściwości zdrowotne:

  • β-glukany rozpuszczalne pochodzące głównie ze zbóż (owies, jęczmień, żyto, itd) oraz
  • β-glukany nierozpuszczalne pochodzące głównie z grzybów (drożdże, boczniak, rozszczepka, itd)
  ■ Rozszczepka pospolita (Schizophyllum commune) zawiera schizophylan – substancję o właściwościach immunostymulujacych
  ■ Lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) – zawiera β-glukany, wchodzi m.in. w skład wspomagającego odporność preparatu Reishi Max
  ■ Twardziak jadalny, shiitake (Lentinula edodes) – zawiera - β-glukan lentinan, wchodzi w skład preparatów wspomagających odporność

Grupa pierwsza wykazująca w swej budowie krótkie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→4), jest rozpuszczalna w wodzie. Ta grupa β-glukanów posiada wybitne właściwości wpływające na gospodarkę węglowodanowo-lipidową człowieka. Ich spożycie obniża/normalizuje poziomy lipidów (cholesterolu) i cukru we krwi.

Druga grupa wykazująca w swej budowie długie łańcuchy z β-wiązaniami w pozycjach (1→3)-(1→6), jest nierozpuszczalna w wodzie. Posiadają one właściwości immuno-modulujące. Ich spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu.

Te wielkocząsteczkowe β-1,3/1,6-D glukany są częstym składnikiem różnych preparatów immuno-modulujących stosowanych w różnych sytuacjach klinicznych. Szczególnie dużo β-1,3/1,6-D glukanów występuje w ścianie komórkowej drożdży piekarniczych (Saccharomyces Cerevisiae). Jest to najaktywniejsza immunologicznie frakcja z całej grupy β-glukanów. Jest ona złożona z cząsteczek D-glukozy połączonych w pozycji 1,3 i z łańcuchami bocznymi D-glukozy przyłączonymi w pozycji 1,6. Na rycinie obok przedstawiono budowę cząsteczki nierozpuszczalnego β-1,3/1,6-D glukanu, z długim łańcuchem, pochodzącym z drożdży piekarniczych.

Ekstrakt drożdży i β-glukany


Drożdże, ze względu na bogactwo witamin i minerałów, są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał), a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza, biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są polecane osobom starszym oraz młodzieży uczącej się. Poza tym zawierają duże ilości selenu, cynku i chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wspomaga pracę trzustki.

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.

βeta 1,3/1,6 D-glukan

Ekstrakt drożdży piekarniczych dostarcza wielkocząsteczkowy β 1,3/1,6 D-glukan. Posiada silne właściwości immuno-modulujące, a jego spożycie wspomaga naturalną, nieswoistą odporność organizmu. Zawarte w drożdżach cząsteczki β-glukanu pobudzają cały układ odpornościowy.

W licznych badaniach wykazano, że silne właściwości immuno-modulujące β-glukanu odnoszą się zarówno do odporności nieswoistej, jak i swoistej (nabytej). Zdolność układu odporności do szybkiego i skutecznego rozpoznania i reakcji na atakujące patogeny jest kluczowa w zwalczaniu rozmaitych zakażeń.


Spirulina i ekstrakt spiruliny


Spirulina to handlowa nazwa skoncentrowanych i liofilizowanych sinic z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina jest bardzo bogata w białko (ok. 50-70%) i witaminy A, B, C, D, E, K, β-karotenu oraz szereg składników mineralnych, zwłaszcza bardzo duże ilości magnezu. Spirulina jest powszechnie stosowana do produkcji suplementów żywieniowych i kosmetyków.

EKSTRAKT SPIRULINY

Niedawno pojawił się naszych aptekach immuno-suplement zawierający ekstrakt spiruliny, który aktywuje nieswoisty układ odporności. Odporność nieswoista nie tylko stanowi pierwszą linię obrony przeciwbakteryjnej, ale ma zasadniczy wpływ na tworzenie odporności swoistej np. nabytej po przechorowaniu lub po szczepieniach. Jest to wielkocząsteczkowy kompleks lipo-polisacharydowy, który posiada udowodnione działanie immuno-modulujące i aktywuje nieswoistą odporność organizmu (innate immunity).

Kliknij na schemat obok, aby go powiększyć.

Ekstrakt Spiruliny platensis został opracowny przez zespół naukowców z Mississipi University pod kierunkiem prof. Davida Pasco. Właściwości immuno-modulujące ekstraktu Spiruliny platensis zostały szerzej przedstawione w zakładce → Wzmacnianie odporności

Zespół pod kierunkiem prof. Davida Pasco w Narodowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi opracował specjalny test standaryzacji aktywności immunologicznej ekstraktu spiruliny*. W procesie wytwarzania jest sprawdzona i zapewniona stała aktywność każdej dawki preparatu. W taki sam sposób badana jest aktywność wielu leków np. insuliny, steroidów, czy antybiotyków.


* Ten ekstrakt spiruliny jest standaryzowany na jego zdolność do pobudzania układu odporności. Zapewniana jest aktywność 1.000 j. określanej własnym testem aktywacji monocytów. Ekstrakt posiada wyjątkową stabilność i w badaniach jego aktywność, w stanie praktycznie nie zmienionym, utrzymuje się przez 5 lat od daty produkcji.





Zobacz → ekstrakt spiruliny kontra wirus opryszczki


Zobacz → Ekstrakt spiruliny kontra wirus grypy H1N1



Budowa układu odporności

Jak działa odporność?

Niedobory odporności

Jak dbać o odporność?

Aktualności

Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła do stosowania terapię genową w leczeniu ciężkiego złożonego niedoboru odporności w wyniku niedoboru deaminazy adezynowej (ADA-SCID), będącego skutkiem mutacji genetycznej - informuje New Scientist. O terapii genowej, czym jest i o jej perspektywach, można przeczytać na portalu laboratoria.net

27.12.2021
Źródło: portal internetowy Autor: Redakcja

Układy odpornościowe różnych osób mogą reagować bardzo odmiennie. Dlatego u około 90% badanych odporność immunologiczna przeciwko koronawirusowi istniała do ośmiu miesięcy po zakażeniu, ale u pozostałych 10% zakażonych już nie zauważono tak silnej odpowiedzi immunologicznej.

27.12.2021

Źródło: Puls Medycyny Autor: Marek Matacz

Brytyjscy naukowcy odkryli gen, który u ludzi przechodzących COVID-19 bezobjawowo występuje aż trzy razy częściej, niż w ogólnej populacji. Wskazuje to, że osoby z tym genem są do pewnego stopnia chronione przed chorobą wywołaną przez koronawirusa SARS-CoV-2.

27.12.2021

Źródło:Termedia Autor: Monika Stelmach

Nasze badania pozwoliły stworzyć matematyczny model, dzięki któremu możemy szacować ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19. Myślę, że niebawem to narzędzie może być wykorzystywane w praktyce klinicznej – mówi dr Karolina Chwiałkowska z Centrum Bioinformatyki i Analizy Danych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.